tisdag 15 maj 2012

Pieter

Foto: Knut Koivisto

Det kommer ett pressmeddelande
Såhär lyder det:


Fotograf Pieter ten Hoopen gör prestigeuppdrag för New York Times Magazine.
Att som skådespelare göra sin debut i Hollywood kan jämföras med att som fotograf få bli kontrakterad för ett stort reportage i New York Times Magazine. På söndag blir denna dröm verklighet för Pieter ten Hoopen, vars bilder från ett krigssjukhus i Kabul är NY Times Magazines huvudstory.
Pieter ten Hoopen har under över ett år dokumenterat det italienska krigssjukhuset Emergency i Kabul och i Panjshir, Afghanistan. Han skildrar akutmottagningen och de patienter som kommer till sjukhuset med fruktansvärda krigsskador; Det kan vara människor som saknar kroppsdelar efter explosioner och minor eller som har blivit skjutna, knivskurna eller skadade från IED's.
Den 13 december 2011 då mer än 80 människor dödades av den stora självmordsbomben i Kabul behandlades många skadade på Emergency och Pieter ten Hoopen var på plats.
Reportaget var från början Pieters eget projekt, men NY Times Magazine såg bilderna, blev tagna och ville börja samarbeta, vilket är en betydelsefull bekräftelse för en fotograf. Nan Goldin, Annie Leibovitz, Sebastiao Salgado och Lee Friedlander är några av de kända fotografer som också plåtat för det prestigefulla magasinet:
  – Det här är stort för mig och något jag har haft som mål nästan sedan jag började med fotografering. NY Times Magazine är ett klassiskt forum och bland det finaste man kan publicera sitt material i, säger Pieter ten Hoopen.
New York Times Magazine har höga krav på bildberättelsens kvalité. Samtidigt söker de fotografer med ett eget språk i bilderna och Pieter ten Hoopen har arbetat nästan enbart med storytelling de senaste åren:
– Att kunna fokusera på en berättelse som denna under en så pass lång tid är numera unikt inom journalistiken. Det har varit en intensiv kontakt med ledningen med en stor respekt för det arbete man gjort. Hela arbetsprocessen har varit en fascinerande resa och de verkar uppskatta mitt sätt att jobba.
Pieter ten Hoopen fick ett personligt mail från New York Times legendariska bildchef Kathy Ryan, som är berörd av bildberättelsen: 
”The hospital photos are very powerful. So moving. This is a really intense reportage. It couldn't have been easy to do - very tough on the heart. I hope you are okay. Thank you for this great work.”
Söndagen den 20 maj publiceras reportaget på sammanlagt 11 sidor och dessutom cover/första sidan. I höst blir det förhoppningsvis ytterligare ett reportage i NY Times Magazine för Pieter ten Hoopen och i december 2012 respektive april 2013 planeras utgivning av hans två kommande böcker.
Samtidigt turnerar just nu utställningen: The New York Times Magazine: Twenty-Five Years of Photographs med 300 bilder av 37 fotografer. Kurator är Kathy Ryan.
Pieter ten Hoopen har studerat bildjournalistik på Biskops Arnö och började som frilans för nio år sedan. Han har sedan dess vunnit flera stora priser, däribland World Press Photo tre gånger och lika många gånger har han blivit utnämnd Årets Fotograf i Sverige. Hans bok Stockholm publicerades 2010 parallellt med en utställning på Fotografiska i Stockholm. Pieter ten Hoopen är medlem i den franska agenturen VU, som även representerar Anders Petersen, JH Engström och Lars Tunbjörk. 

1 kommentar:

Mattias Johansson sa...

Du, det där är tamigtusan stort. Nästan lite större än stort!

Om mig

Malmö, Skåne, Sweden