fredag 16 januari 2015

Årets Sportbild


Som jag befarade och skrev om tidigare blev det mycket Bildbyrån i sportklassen som jag värnar lite extra om.
Till runda två var det 11 bilder med och vad jag vet är 9 av dom från Bildbyråns fotografer.
Det kan vara fler.

Till den sista gallringen och de fyra bilderna det står mellan är det fyra kvar.
Alla från Bildbyrån.
Joel Marklund och Carl Sandin.
Grattis!


5 kommentarer:

Anonym sa...

Men va sjutton

Finns det ingen koll på vilka som får sitta i juryn!!!
Innebär detta att Tobias Röstlunds fru ska sitta i juryn nästa år?

Måste vara roligare att vinna om det vore en opartisk jury

Jonas sa...

Bild nr 3 ser fin ut men de andra är ju verkligen dussinbilder som man sett massor av gånger.

Daniel Nilsson sa...

Vad är "inte" en dussinbild ?
När man hastigt tittade igenom alla sportbilder så var det en väldigt stor procent av bilderna som var vanliga och inte så speciella. Det är svårt för en lokal fotograf att få en bild att sticka ut från allsvenskan osv, men Carl sandins bild från vattenskotern är enligt mig ingen dussinbild. Det är en bild som är tekniskt och kreativt bra gjort och som man inte sett förut.
Joels bild från taket är kanske inte nyskapande (men vad är helt nyskapande nuförtiden?) men bilden är däremot gjord på ett skickligt sätt, i världens största ishockeymatch, och med ett avgörande ögonblick. Det om något visar väl också på en sportfotografs prestation och en kombination av stort ögonblick och bra bild. Det är inga dåliga bilder som vinner sportkategorin!
Det har inte varit någon dålig bild i någon kategori hittills tycker jag. Sen är det ju så att Bildbyrån jobbar med sport 365 dagar om året och åker på alla stora evenemang så det gör ju nästan per automatik att de har en stor procent av de bästa bilderna.
En period prioriterades bara "alternativa" sporter i sportkategorierna och då blev ju den kategorin bara lite lustigt efter nåt år, så ibland är det ju skönt att inte konstsim (vilket jag själv ju gjort), lerbrottning eller simhoppsbilder vinner varje år.
//Daniel Nilsson

Jonas sa...

Carls bild är inte en dussinbild, precis som jag skrev från början.
De andra bilderna är i mina ögon vanliga av den anledning att det är den typ av bilder som byråerna tar.
365 dagar om året.
Sitter det 60 kameror i taket på en OS final så har ganska många fotografer dessa bilder.
Googlar man så hittar ni lätt minst 5-6 exakt likadana bilder på hockeyn.
Ok inte dussin men halvdussin.
Bilderna är bra, jättebra, ingen tvekan om det men det fanns väldigt mkt annat bra och det måste inte vara konstsimslertävling för den skull.

Men tyvärr har ju ÅB valt att gå på bildbyrå linjen i år och det faller en jätteskugga över just denna klassen när det är så många som upplever en solklar jävs-situation just här.

Jag har själv fått mess av ett antal olika fotografer som undrar hur man kan låta detta ske och varför ÅB inte gjorde nått åt det när problemet påtalades redan innan jurymötet.

Enbart misstanken om partiskhet skadar tävlingen mkt och detta tjänar ingen på.

Och det är väldigt mycket allvarligare än att juryn gillar (halv)dussinbilder.

Tycker jag

Nils Petter Nilsson sa...

Jag är böjd att hålla med Jonas här - särskilt avs hockeybilden. Det är svårt att säga att den visar ett avgörande ögonblick. Av tre skäl: 1) Sverige förlorade med 3-0. Bilden visar 2-0-målet. 2) Bilden är inte unik - de flesta byråer med tak-kameror har den. 3) Och kanske viktigast: Det avgörande i denna match var att Nicklas Bäckström befanns vara dopad. Sverige hade förlorat redan innan de klev på isen. Då blir det ju jättekonstigt att hävda att detta är ett avgörande ögonblick.

Om mig

Malmö, Skåne, Sweden