fredag 11 januari 2013

FjellisFoto: Knut Koivisto


Jag känner inte Fjellis särskilt väl men vi är vänner på Facebook.
Bara en sån sak.
Jag har läst om hans kommande utställning och hans egen väg i livet.
Rikard Westman skriver fint i inbjudan till hans kommande utställning.

Den stroke Christer Fjellis Fjellman drabbades av den 11 april 2008 lämnade enligt röntgenplåtarna två hål i huvudet. Det var inte konstigt att livet förändrades dramatiskt för den tidigare arbetsnarkomanen och idésprutan, då anställd som creative director hos den svenska fotoblixttillverkaren Profoto.
Fjellis gick under sent sextiotal Christer Strömholms fotoskola, som en av de yngsta någonsin. I klassen fanns även fotografen Dawid. Efter några år som mode- och reklam-fotograf sadlade han om, via Beckmans reklamskola, och började arbeta som art director. Men kärleken till foto bestod och odlades i rollen som samlare och kommersiell bildköpare.
Under rehabiliteringen efter stroken uppkom idén om att återigen börja skapa egna bilder, som en del av arbetet med att komma tillbaka. 
Mycket tack vare uppmuntran från fotograferna Knut Koivisto och Cato Lein
Sjukdomen ställde dock särskilda krav på utförandet.
För någon som bara kan gå med käpp, och då ändå inte särskilt stadigt, är det svårt att hantera en traditionell kamera. Lösningen blev att ta bilderna med 
mobiltelefonen, en Sony Ericsson 800i. Den var tillräckligt liten och lätt för att Fjellis skulle kunna ta bilder med ena handen samtidigt som han lutade sig mot käppen med den andra.Temat för bilderna blev skuggor. För att det är skuggorna som avgränsar ljuset och, kanske ännu mer, för att det var ett motiv som var enkelt tillgängligt i hemmet och, längre fram i projektet, på promenader kring hemmet på Kniv-söder vid Hornstull.
Även för den digitala efterbearbetningen valde Fjellis ett ovanligt arbetssätt. I stället för att jobba med lager eller kopior av bilderna gjorde han alla manipulationer direkt i originalet, utan möjlighet att ångra. Om åtgärderna gav ett oönskat resultat fick bilden alltså kasseras. Tanken var att komma närmare de förutsättningar som råder när man jobbar med ett fysiskt original.
Resultatet är 60 unika bilder, ett för varje år som gått sedan Fjellis föddes. Utställningen visas på Galleri Axel, på Södermannagatan 16 i Stockholm med vernissage lördag 26 januari, två dagar efter Fjellis sextioårsdag.
Bilderna är printade hos yrkesfoto-butiken/labbet ProCenter, på papperet Epson Hot Press och i storleken 13x18 cm. Priset är satt till låga 395 kr styck, inklusive ram. 
Alla ska ha råd med en äkta Fjellis, som han säger.
Kom och gratulera Fjellis den 26:e. Kom och se en unik bildserie. Kom och möt en strokepatient och bildälskare som återigen tagit på sig fotografhatten. Och rehabiliteringen? Jo, idag kan Fjellis fotografera utan att ta hjälp av käppen. 

Till och med uppåt.

Nu ska alltså Fjellis ha en utställning med vernissage.
Lördagen den 26 januari klockan 12-20
Galleri Axel, Södermannagatan 16 i Stockholm.
Gå dit du med.

Foto: Christer Fjellis Fjellman

Foto: Christer Fjellis Fjellman


Foto: Christer Fjellis FjellmanInga kommentarer:

Om mig

Malmö, Skåne, Sweden