lördag 6 februari 2010

Bilden+ Johan Rheborg


Idag på Bilden har vi nyttjat en av Johan Rheborgs fotografier.
Johan är skådespelare men jag vet ju att han fotograferar mycket och mailade honom.
- Deal, svarade Johan.
På A2 som vi kallar det har vi passat på att göra en kort intervju med honom och så här ser den ut.
Percy Nilegård blev ett med folket på 90-talet. Du kanske känner igen honom som Kenny Starfighter. Mannen bakom karaktärerna, Johan Rheborg från killinggänget fotograferar på sin fritid och idag på ”Bilden” sida 16-17 publicerar vi en av Johans bilder.
Just nu spelar han en av huvudrollerna i TV4,s ”Solsidan”.

Är detta din första publicerade bild?
- Ja. Fler är på väg att bli publicerade men jag tror Sydsvenskan är först.
När började du fotografera?
- På allvar för ungefär ett år sedan. Jag har ju tagit bilder tidigare men helt utan ambition. När jag var yngre så var foto något jag tyckte var kul. Alltså när jag gick i högstadiet. Lärde mig då att framkalla själv och det har jag nu tagit upp så jag framkallar större delen av mina filmer själv. De sv/v alltså.
Vad är det som fascinerar med fotografier?
- Jag är ju mest intresserad av dokumentära gatubilder. Där är motivet och situationen det centrala och fototekniken och ljuset sekundärt. Jag tycker om att hitta karaktärer och situationer i vardagen. På så sätt är mitt fotograferande släkt med mitt arbete som skådespelare som ofta handlar om att just gestalta karaktärer och situationer baserade på vardagen.
Är det en fördel eller en nackdel att var känd när man tar gatubilder tror du?
- Jag vet inte. Här hemma så struntar jag i att dom känner igen mig. Jag kan inte hålla på att tänka på sånt. Jag fotograferar och dom som känner igen mig får väl gå hem och berätta att jag slänger upp kameran i ansiktet på folk. Antingen så gör man eller så gör man inte. När jag är utomlands så vet dom ju inte det men där händer det mer ofta att folk blir upprörda. Så jag har lärt mig att le och säga tranquilo.
Vad eller vem inspirerar dig till dina bilder?
- Jag blir inspirerad av när människor jobbar på att få vardagen dräglig. Det kan vara på vilket sätt som helst. Hur man klär sig, vad man gör, känslor, drömmar, önskan. Allt som visar att en individ faktiskt jobbar på att få livet att gå ihop...
Vad använder du för grejer?
- Jag använder en Leica M6 och en Rolleiflex 2.8F mellanformat. 95 % avbilderna är analoga. Av någon anledning föredrar jag bilder som jag tagit på film framför bilder jag tagit med min digitalkamera.

Vill du se mer av Johans bilder så kika på hans flickr här eller på hans blogg här.

1 kommentar:

Sara sa...

Va kul och tack för tips, jag har spanat in hans verk jag också nu.
S

Om mig

Malmö, Skåne, Sweden