tisdag 16 februari 2010

Tisdag 3


Women in Tehran shout from a rooftop in protest against the regime on 24 June in Tehran.
Det är Frennesson som tar upp det. I bildtexten står det ju att kvinnorna protesterar mot regimen från hustaken.
Förmodligen med ganska stor rädsla.
Det smyger runt en fotograf som nu vinner pris för bilderna.
Tror du det är svårt för regimen att hitta de här kvinnorna?
Drar men det långt kanske damerna inte lever när fotografen tar emot priset i maj.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag tycker det är otroligt viktigt att visa världen att såhär ser det ut i dagens Iran. Man kan inte utnyttja sin demokratiska rätt. Folk är förtryckta. Men det finns en stor problematik här, för kvinnorna blir ju gestalter för något som är otillåtet och kan råka illa ut. Frågan är om deras liv blir bättre eller sämre av att världen ser vad som pågår?

Fotografen som tagit bilden och riskerat sitt liv som journalist i Iran tar nog inte bilden för att vinna en tävling, utan han tar, och publicerar, nog bilden för att han tror på bildens kraft att påverka och belysa. Inte på priser och berömmelse.. Det är en bild, som om den nu äntrar en tävling för bildjournalister, vilket den gjort, förtjänar ett pris. Ett pris som innebär PUBLICITET och UPPMÄRKSAMHET, inte pengar och priser. Bilden öppnar människors ögon, över hela världen, och det är precis det bildjournalistik ska handla om tycker jag.

Med detta menar jag inte att det är rätt att kvinnorna på bilden ska dödas för att bilden ska tas. Om kvinnorna varit döda så hade man fått föra en annan diskussion. Man kan inte räkna med att saker ska ske som inte skett. Hade man gjort det så hade inte många bilder kunnat tas runtom i världens alla konfliktområden.

/ Fredrik

Om mig

Malmö, Skåne, Sweden