fredag 23 augusti 2013

Landskrona fotofestival i dagens tidning


Idag fick jag äran att skriva på vår kultur/nöje-sida om fotofestivalen i Landskrona.
Såhär ser det ut i dagen tidning.

Min text som jag skrev låter såhär.

Det går bra för fotografiet just nu. Fotografiska i Stockholm slår alla besöksrekord och fototribunalen här i Skåne gjorde succé senast. Det byggs och planeras ett stort hus i hamnen i Malmö, riktat helt till fotografiet.
Senast i ordningen är Landskrona fotofestival som öppnar sina dörrar idag. Fotofestivalerna i Arles och i Perpignan, båda i Frankrike känns som inspirationskällor för helgens evenemang.
Redan första året spänner arrangörerna med fotografen Thomas H Johansson i spetsen bågen väldigt hårt med en stor blandning av fotografi.
Programmet är riktigt imponerande med en blandning av internationell och svensk fotografi. Utställningar blandas med workshops och föreläsningar. Filmer, bildspel och ett nördkafé finns med på det fotografiska området i Landskrona. Portfolio Review med en diger internationell uppsättning fotografer som tittar på bilder för att ge kritik finns också på plats.  
Nyss hemkommen från Iran berättar fotografen Sanna Sjöswärd om sitt senaste projekt ”Two Faces” hon jobbat med under sommaren i just Iran. 
Vi, fotograferna på Sydsvenskan har satt ihop ett bildspel som kommer visas i Teatersalongen som vi kallar ”Sydsvenska ögonblick”.
Aida Chehrehgosha, vinnare av Arbetets museums dokumentärfotopris 2013 kommer också och föreläser och visar bilder. Michaela Bosakova från Bratislava, Marc Prüst från Holland och Urs Stahel från Schweiz kommer också och berättar.
Sådär håller det på.
Landskrona är en bra plats för arrangemanget. Ambitionen är att gå på djupet och ta fotografiet som konstform på allvar. Men ändå hålla det intimt och litet. 
Jag tror de kommer lyckas med det.

Fyra fotografer Lars Dareberg inte kommer missa under helgen.


Foto : Anna Clarén

Skånskfödda Anna Clarén som nyligen ställde ut sin kritikerrosade utställning ”Close to Home” på Fotografiska i Stockholm kommer också till Landskrona. 
Här gräver hon ner sig i sin egen tonårsperiod och utställningen kallar hon ”Puppy Love”. 
Anna är till vardags utbildningsledare på Nordens fotoskola men har alltid under tiden lyckats driva fler konstfotografiska arbeten vid sidan om. Anna är en av de lovande nya stjärnorna inom svensk fotografi och har lyckats hitta ett eget bildspråk med ett driv som bara det är inspirerande. 
Hon föreläser också på lördagen.

Foto: Jacob Aue Sobol

Magnumfotografen och danskfödde Jacob Aue Sobol ställer ut en samling med bilder från sin kollektion. 
I hans utställning ”Stories” ser vi bilder både från Danmark, Thailand och Japan. 
Även bilder från Jacobs kommande bok ”B” visas. 
Han föreläser på lördagen i Landskrona konsthall. 
Med sitt raka och hårda bildspråk, i svartvitt tar han ut svängarna ordentligt. 
Orädd och därför en spännande fotograf.


Foto: JH Engström

JH Engström ställer ut sina bilder från Paris som han kallar ”Sketch of Paris”. 
Det är en samling bilder han samlat på sig under en 20-års period som berättar om Engströms egen relation till staden. 
Under helgen blir det också bokrelease under helgen för den bok han gjort på samma tema.
Engström visar också en film han gjort om Anders Petersen som inspirerat många fotografer, liksom honom själv.
Det finns en fotografisk gloria runt JH Engström och en kultstatus som gör honom spännande. Tillsammans med Anders Petersen har han också gjort en bok och utställning om sitt kära Värmland som heter ”From Back Home”.Foto: Hannah Modigh

Hannah Modigh slog verkligen igenom med sitt projekt ”Hillbilly Heroin, Honey”. 
Historien utspelar sig i USA i en mindre ”håla” och Hannah blandar sitt bildspråk i både färg och svartvitt i den serien. 
Hennes bok i samma ämne utsågs 2010 till årets fotobok här i Sverige. I Landskrona ställer hon ut en serie hon kallar ”Sunday Mornin' Comin' Down”. 
Bilderna är vackra och handlar om manliga prostituerade i San Fransisco. Hannah har ett imponerande sätt att komma riktigt nära och öppnar upp en miljö helt okänd för mig åtminstone. 
Hannah känns modig och söker sig gärna till de där lite uddare miljöerna. 
Hon har ett lite drömskt bildspråk som alltid går åt det vackra, även om ämnet är tungt.

Inga kommentarer:

Om mig

Malmö, Skåne, Sweden