onsdag 24 september 2014

Åke Ericson

Foto: Åke Ericson

Du håller väl koll på utställningen?

Athos – en värld utan kvinnor
Under en tid följde den prisbelönte fotografen Åke Ericson det sällsamma klosterlivet på det grekiska berget Athos där 1400 munkar lever medeltidsliv och dit inga kvinnor eller barn släpps in. Nu visas hans exklusiva svartvita bilder på Ilcaffè under en månad.
2 oktober – 2 november 2014
Öppet vernissage 2 oktober 17.00-20.00
Ilcaffé, Södermannagatan 23, Stockholm

Det är en sägenomspunnen värld som Åke Ericson tar oss med till. Mansriket Athos, med 20 kloster, är uppbyggt på en klippa som skjuter ut från Chalkidi i Egeiska havet. Landremsan är bara fem mil lång och en mil bred, men mer än 2000 meter över havet på den högsta punkten. Här har den ortodoxa kristendomen haft sitt andliga centrum sedan 1000-talet. Ända till Ryssland sträcker sig fortfarande munkarnas inflytande.
Dessa ”medeltidsmän” är oåtkomliga, men samtidigt högst närvarande i både det religiösa livet och politiska skeenden långt utanför klostermurarna. Athos har status av självständigt territorium. Så har det varit sedan Bysans och Athos autonomi numera är erkänd av EU. 

På detta ”heliga berg” finns medeltida arkitektur och oskattbara religiösa konstverk välbevarade, men minst lika intressant är munkarnas hantverk och jordbruk som fortfarande bedrivs med medeltida metoder.
En viss tillströmning utifrån håller befolkningen vid liv. De enda kvinnliga inslagen tillhör djur- och växtriket. Inga kvinnor och barn tillåts ens besöka Athos – därav titeln på utställningen. 

1 kommentar:

Anonym sa...

På det heliga berget ska det finnas nergrävt ett par kvinnliga trosor. Ja i allafall enligt min gamla fotolärare Bengt Persson som ska vara den skyldige.
/Banken

Om mig

Malmö, Skåne, Sweden