onsdag 24 november 2010

iPAD



Sydsvenskan kommer snart lansera sin version i iPaden.
Ett framtidsprojekt alltså.
Kommer detta rädda tidningsindustrin?
Nu har branschen hittat ett sätt att ta betalt för "webben" och på detta sättet kanske kan rädda det misstaget som gjordes när vi startade den förra webben och la ut allt gratis som vi sedan i papperet tog betalt för.
Det är en spännande utveckling och vi får se vart det landar. Hoppet står mycket på detta nu och jag håller tummen.
Bilden då?
iPadan är ett riktigt, riktigt fint bildmedium, inget snack om saken.
De tidningar som har "appar" redan idag satsar väldigt mycket på bilden. De jag har sett är det 70% bild och 30% text.
Kommer den här lilla plattan kanske rädda bildjournalistiken?
Är den ens i fara? Jag vet inte men helt klart är att i plattan måste vi liksom andra tidningar satsa på bilden.
Bilden blir en väldigt stark reklampelare i framtiden.
Kan vi då enkelt överföra de bilder vi på dagstidningarna tar idag?
Jag tror inte det.
Många tidningar idag bygger sin bildjournalistik på "case" som egentligen är helt meningslösa för bild.
Lyfter vi sen ut bilden ur caset och fyller hela fönstret på en iPad kommer bilden framstå som ännu sämre.
Ipaden kommer av sig själv ställa mycket högre kvalité på innehållet i våra bilder, mer berättande och fördjupande.
Mums, känns det som, OM vi går åt det hållet.
Jag hoppas det.
Ge mig en.

(Case är något dagstidningar fyller sina tidningar med. Ett case är en man eller kvinna som är drabbad av något, en nyhet helt enkelt som ofta bildsätts med "man i soffa" eller "kvinna vid bord" med låt oss säga en telefonräkning framför sig. Det kan också vara en arbetssökande som står med en nummerlapp på Arbetsförmedlingen. Dessa bilder kan gå att gömma undan i den vanliga dagstidningen men i en iPad kommer det icke att gå.)




Ja men vad skönt där kom vi upp i 100 inlägg den här månaden, jag var lite orolig ändå.

2 kommentarer:

Håkan Dahlström sa...

Håller helt med om att en iPad kan innebära ett lyft för bilderna. Nu har jag inte provat just Sydsvenskans App men i min "drömvärld" skulle det sitta fint att kunna bläddra fram och tillbaka bland bilderna i ett reportage. Jag är inte speciellt förtjust i bildspelen på vanliga webben. Vill kunna bläddra i egen takt och se bilderna i ett så stort format som möjligt. Det är de oftast värda när de kommer från Sydsvenskan.

Det är väl just de "riktiga" bildreportagen som kommer bäst till sin rätt på en iPad. Det du kallar "casen" kan ju vara bilder som ingår i själva artikeln på samma sätt som idag.

Kör på med era bra bilder och reportage så kommer det att bli bra. Väldigt bra tror jag.

Anonym sa...

Nja gratis är det väl inte. Den som surfar ute på internet och tittar på er tidning på nätet tittar ju samtidigt på en massa reklam. Reklam i form av annonser som ni får intäkter för. Gratis är det inte. Ni säljer antingen er helt enkelt för billigt till företag som vill annonsera på er websida.Alternativet är givetvis att ni stänger hela websidan och säljer inloggningkod/abonnemang, Men då tappar ni möjligheten att ta lika mycket betalt av annonsörer eftersom färre besöker eran websida vid inloggning. Summa konkurrens om kunderna har i och med internet hårdnat även för er. Precis som alla andra branscher. Det gäller inse faktum. ska ni sälja tidning i appar ? då gäller det att skriva fördjupande artiklar. sådana som brukar finnas på Lörd/söndagar. Ett mervärde. De nyheter som finns på internet en dag på en viss tidning går ju hitta på alla möjliga bloggar twittrar face book och övriga sociala nätverk. Och är ingen sensation direkt. inget mervärde. ofta korthuggna artiklar skrivna av pr byråer dolda budskap som ska se ut som en vanlig journalistisk artikel fast det bara är en marknadsföring. Trist. Vad tog den kritiska granskningen i vägen. Detta problem gäller samtliga dagstidningar. Inte kul att läsa pressrelaser om apple produkter. sånt hör hemma i en fakta tidning. Skillnad däremot om man gör ett test ala sverker tv plus i tidningsform. så fram med mer grävande/analyserande/kritisk granskande/fördjupande artiklar så är jag beredd att betala. Tyvärr ser det inte ut så idag. undantag lör/sönd-bilaga av dags tidningar.
mvh/Björn

Om mig

Malmö, Skåne, Sweden