lördag 20 mars 2010

Årets Bild, Daniel Nilsson


Foto: Daniel Nilsson/Bildbyrån/1:a Årets Sportbild/ ÅB 2010

För många år sedan kom det en liten kille och skulle praktisera hos oss på Sydsvenskan.
Daniel Nilsson hette han och han gick senare på Nordens fotoskola dit jag också kom och föreläste.
Jag kände såklart igen honom även där och jag skulle snacka sportfoto och han lyssnade säkert extra mycket i klassen.
Nu är vi vänner och han jobbar på Bildbyrån med Malmö som bas. Vi sågs också på SM i friidrott där hans bild är tagen.
Det var på samma evenemang som jag använde lensbaby till mina friidrottsbilder.
När regnet kom så var det också stavhopp vilket vi på Sydsvenskan fokuserade på så jag satt långt in i en sån där plastgrej där idrottarna sitter och byter om i och skyddade mig från regnet. På ÅB i Örebro tog Daniel hem Årets Sportbild för en av sina bilder från SM.
Grattis till årets sportbild i ÅB.
- Tack ! och grattis själv till ditt eget fina pris !
Det är roligt att du grattar till Årets Sportbild Lasse, speciellt som jag hängde med dig som praktikant när jag gick i gymnasiet och frågade hur man skulle ta bra sportbilder.... så tack för tipsen förresten!
Vad trodde du själv på innan du kom till Örebro?
- Jag trodde nog att det var en sportbild som jag skulle få pris för eftersom 14 av mina 15 inskickade bilder var i sportklassen.
Hade du väntat dig att du skulle vinna det hela?
- Nej, min förhandsfavorit var min duktiga kollega Joel Marklund på Bildbyrån som hade en bra ishockeybild (som fick silver.).
Någon har redan sagt till mig efter tävlingen att de tyckte min bild var en skitbild, att de inte fattade att den vann och att de också tagit en bild i regn 1000 gånger, men det bryr jag mig inte om.
Juryn har utsett min bild och det är jag otroligt glad och stolt över.
Sen får folk tycka vad de vill om juryns bedömning.
Ända sedan jag bestämde mig för att bli fotograf har jag sett det som en dröm att vinna "Årets sportbild" och att få åka och bevaka OS.
I år fick jag uppleva båda grejorna.
Du har vunnit priser tidigare, har det påverkat din situation som fotograf?
- Jag inte fått något telefonsamtal med någon som säger "vi vill att du gör det hör jobbet för att du vann ett pris".
Jag tror inte redaktörerna väljer mig till jobb för att jag har vunnit priser (men det får du fråga dem om), men jag hoppas att det är för att jag är en ganska ok fotograf.
Påverkan på mig själv är nog större.. efter ett pris bubblar man av självförtroende, man vill ut direkt, har tusen idéer, och man vill ta nya bra bilder!
Har vinnarbilden publicerats?
- Det vet jag inte. Jag jobbar på en bildbyrå och levererar allt från 10-50 bilder från varje grej jag bevakar, som skickas ut till alla sveriges tidningar.
I början tyckte jag det var kul att kolla om jag hade en bild med i nån tidning, nu har jag inte tid att titta, så jag har tyvärr ingen aning om bilden har varit publicerad.
Berätta lite om hur bilden kom till?
- Ok, då tänker jag berätta lite mer utförligt än jag gjorde på prisutdelningen då jag i mitt chockerande tillstånd bara fick fram att det faktiskt var "blött" ute.
Jag hade bevakat SM-veckan i Malmö som avslutades med friidrott-SM en regnig Söndag kväll.
Jag och min kollega Anders Hansson satt i pressrummet och skickade bilder när jag såg att 110 m häck var kvar på programmet så jag gick ut igen. Jag hade ingen speciell person att bevaka i loppet så jag satte mig vid första häcken för att få en bra bild, jag fick lite motljus från strålkastarna och några fallande häckar i regnet. Den bilden fick räcka för att beskriva hur väder förhållandena såg ut under de sista grenarna. Tre minuter senare satt jag i pressrummet igen.
Sedan ställdes resten av tävlingarna in pga regnet. De var inte mer komplicerat än så.
Är det viktigt med fototävlingar tror du?
- JA! Varför inte? Arbete med bra journalistik och bilder får gärna belönas. Varför skulle det vara fel?
Men om jag ser till mig själv... jag jobbar nästan uteslutande med sportfotografering...ganska harmlöst om man tänker efter. Sportkategorin är ju mest en tävlan i "häftigast ögonblicksbild" och jag kan inte direkt förändra världen med mina bilder.
Men man kan vända på det, varför skulle det vara viktigt med Stora journalist priset men inte tex Årets Bild? Det är ju samma sak. Det handlar om bra journalistik, som gärna får premieras och leva vidare!
Hur har ditt arbetsgivare tagit dina framgångar?
- Jag vill inte se det som att det är mina framgångar. Vi hade ju turen att få alla sport Action priser till Bildbyrån och det är jag stolt och glad för! Det är nog min arbetsgivare också hoppas jag!
Ingen tårta ?
- Inte ännu i alla fall.
Vad blir din nästa stora grej för året?
- Att jag o min sambo Åsa Sjöström väntar vårt andra barn vilken dag som helst. Tills dess kommer fotoprojekten i andra hand.
Tack så mycket Daniel för hjälpen och lycka till med jobbet men ännu mer med det som väntar snart.
Spännande.


Foto: Fredrik Sandberg/ Scanpix

3 kommentarer:

Anonym sa...

Borde inte Daniel skickat in sin rawfil tycker du?
/A

Lars D sa...

Haha, ska jag avgöra det?
Kanske alla vinnare ska skicka in sina raw-filer?
Jag vet inte, vad tycker du?

/LarsD

Daniel Nilsson sa...

hej A,
Jag hade med gott samvete gärna visat alla mina raw filer för juryn om de hade tyckt att mina bilder visat någon form av osanning.

Jag uppskattar själv gärna att veta vem det är som skriver kommenterar, det blir ju lite trevligare så, men förklara gärna vad det är du undrar med bilden så kan jag med all säkerhet svara.

MVH Daniel Nilsson

Om mig

Malmö, Skåne, Sweden