lördag 22 januari 2011

Nominerad! Åke Ericson


Foto: Magnus Fröderberg (Hoppas att det är okej att jag lånar din bild lite)

Åke Ericson börjar vi känna igen på nomineringslistan i Årets Bild.
Jag ställer några frågor till honom också.

Grattis till nomineringen!
- Tusen tack !

Vad tror du själv det är för bild eller för bilder?
- En jurybedömning av bilder är för subjektiv för mig för att kunna gissa sig till vilken bild man är nominerad för när man har skickat in fyra bildreportage. Totalt 43 bilder samt att jag ryckte ut några bilder och placerade dom i olika klasser som singles. Slutnotan blev 5200:- kronor , vilket jag tycker är ekonomiskt orättvist jämfört med dom som får allt betalt via sin arbetsgivare. I år fick Årets Bild AB in 463 300 kronor enbart på bildinlämningen och det skulle underlätta som frilans om det fanns lite prispengar så man kan anväda dom pengarna till nya fotografiska humanaitära projekt.

Du ser alltid till att vara med på listan, vilket år i ordningen är det nu?
-Jag försöker räkna men jag tror att det är nionde året på raken.

Jobbar du för den här tävlingen eller?
- Man kan inte enligt min mening bedriva fotojournalistik för att vinna fototävlingar då är man väldigt fel ute. Utan jag drivs av en vrede mot orättvisor och diskrimineringar mot olika folkgrupper. Dom fyra bildreportage som jag lämnade in i år är fotograferade i humanitärt syfte. Jag tror personligen inte att jag kan förändra världen men om jag lyckas väcka intresset hos några tusen läsare med hjälp av mina bilder i humanitära frågor så gör det mig lycklig.

Vad inspireras du av själv?
- Min livsånge mentor Antonin Kratochvil VII och Eugene Richards samt många filmer som är mästerligt fotografiska och som måste upplevas på en stor biografduk.


Foto: Åke Ericson

Tycker du det är viktigt med tävlingar?
- Nu finns dom och som frilans är det så enligt min mening på det viset att om man placeras sig högt upp så ger det mig ett bättre utrymme för att göra nya projekt till mina uppdragsgivare.

Kan du avslöja om du har några grejer på gång under 2011?
- I juni kommer min bok Kosovo in progress ut om mitt tioåriga arbete om Loxha, Kosovos mest förstörda by samtidigt som utställningen ska upp i min hemstad Strängnäs och sen ska den hänga i Paris under tre veckor i September.

Åhh vad spännande. Tack för hjälpen och lycka till med boken och utställningen.
Vi ses i Norrköping och lycka till där också såklart.


Foto: Åke Ericson

4 kommentarer:

anders sa...

Kul med intervjuerna av de nominerade! Fortsätt, mera!

Lars D sa...

Tack Anders!
Klart jag fortsätter. Kommer mer redan idag.
/LarsD

Anonym sa...

Var tar alla pengarna vägen?

Lars D sa...

Jag tror att pengarna går till att få hit juryn, teknikern, boken, banketten och prisutdelningen. Sen ska alla medlemmar ha varsitt ex och det ska postas runt i landet.
Är du sugen att gratis jobba med det, säg till Christer Elderud bums och förbättra tävlingen på bästa sätt.
/LarsD

Om mig

Malmö, Skåne, Sweden