fredag 21 januari 2011

Nominerad! Anders Hansson



Malmöbaserade Anders Hansson jobbar för Dagens Nyheter och sitter också med i PFK södras styrelse. En bra kille helt enkelt.
Han är nominerad till Årets Bild 2011.

Grattis till nomineringen!
-Tackar ödmjukast

Vad tror du själv det är för bild eller för bilder?
- Ja den som visste det. Jag hoppas på ett av mina utlandsreportage. Antingen från översvämningen I Pakistan eller mitt rep om svenska soldater på nattpatrull I Afghanistan. Men det har varit ett otroligt år på utlandsfronten, många stora nyhetshändelser och många superduktiga fotografer har varit ute och rört på sig, så det blir riktigt tufft. Det mest sannolika är väl vardagsliv utland eller nyhet utland.

Du börjar kännas stabil i Årets Bild sammanhang nu, vilket år i ordningen är du med på pallen?
- Tredje nomineringen på fyra år. Känns kul.

Berätta lite om dig själv?
- Född I Lund, boende I Malmö sedan ett antal år, har två små barn med min franska fru. Världens finaste barn för övrigt. Jobbat som fotograf sedan 98. Mycket intresserad av internationella frågor, snacka politik, journalistik i allmänhet och så gillar jag att resa. Och ja av en hel del annat. Och så är jag väldigt envis. Har rest en del vid det här laget.

Vad inspireras du själv av?
- Ja, lite av varje. Gillar egentligen mest riktigt traditionell bildjournalistik, men det mest inspirerande i år är två böcker jag köpte nyligen: The Rape of a Nation av Marcus Bleasdale och Jens Olof Lastheins White Sea Black Sea. Väldigt olika böcker men sjukt bra.


Foto: Anders Hansson/DN

Du blev bestulen på hela din utrustning i Afghanistan, berätta om det?
- Hehe, ja det var förra året. Skulle med min kollega Ole Rothenborg bevaka valet för DN. Hade precis landat och hämtades på flygplatsen. Någon skar upp däcken på Landcruisern och när chauffören bytte däck berättade jag “rutinerat” för min kollega som var där för första gången att det är skönt att man inte behöver oroa sig så mycket för att bli bestulen I Afghanistan. Samtidigt stal någon min kameraväska ur bilen utan att vi märkte någonting. Kände mig måttligt cool efteråt. Hade som tur var hängt på mig en Leica och hade dator, sladdar och sånt I en separat väska. Men visst, det var en utmaning att bevaka valet I Afghanistan med en Leica M8 med en glugg.

Hur många resdagar har du på ett år?
-Mycket mer förr. 2010 var det nog inte mer än 45 dagar.

Tycker du det är viktigt med tävlingar?
- Viktigt kanske det inte är, men det är kul om man lyckas bli nominerad. Sen får man ta det för vad det är. Ska ju dock erkänna att jag riktigt gärna vill vara med på den där listan.

Kan du avslöja om du har några grejer på gång under 2011?
- Sticker till Grekland på tisdag, vad vi ska göra låter jag vara osagt. Sen har jag några idéer om både längre projekt och resor men vad det blir av det har jag ingen aning om nu. Sen hoppas jag att DN skickar mig till Afghanistan igen eller någon annanstans där det händer grejer. Förra året känns som om det handlade ganska mycket om att vänja sig vid att ha två barn, tufft. Nu lättar det, så nu ska det jobbas!


Foto: Anders Hansson/DN

Inga kommentarer:

Om mig

Malmö, Skåne, Sweden