tisdag 25 januari 2011

Nominerad! Joel Marklund



Joel Marklund är en driven och duktig kille på Bildbyrån. Vi träffades första gången på OS i Peking och som han jobbade och slet. Härligt att se. Nu är han nominerad igen till Årets Bild.

Grattis till nomineringen!
- Tack så mycket!

Om jag säger sportklassen, är jag ute och cyklar då?
- Det stämmer nog bra. Jag har i och för sig skickat in en nyhetsbild från kungabröllopet men de övriga 15 singelbilderna är i kategorierna sport action och sport feature. Jag börjar mer och mer kalla mig sportfotograf än pressfotograf faktiskt.


Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Hur många sportevenemang hinner du med på ett år?
- Hmm... det beror nog på hur man räknar ett evenemang. Med allt från skid-SM till OS blir det strax över en per månad i snitt. Av dem är större mästerskap kanske fyra till fem per år.

Hur många resdagar hade du under 2010?
- Jag kommer upp i 108 när jag kontrollräknar, varav de flesta var utomlands. Det är färre än 2009 då jag var borta cirka 150 dagar. 2011 ser emellertid ut att bli ett år med väldigt mycket resor. Sen är det ju så att vi jobbar väldigt mycket på hemmaplan också. Mitt kompkonto bara växer hela tiden.

Hur mycket grejer har du och släpar runt på?
- Alldeles för mycket. Jag har oftast på resor med mig minst en remotekamera med tillhörande fästen och säkerhetslinor. Standardutrustningen är ett 600/4 eller 200-400/4, 70-200, 24-70, 14-20, tre hus, blixtar och några objektiv till. Sen kan det komma till en målkameralåda eller olika stativ. Det blir några kilon... Det positivt med det är dock att jag numera är en expert på att få ombord tunga väskor på flygplan. Den gyllene kombinationen heter snällt leende, hundögon och att se oberörd ut när man slänger upp 20 kilo på ryggen.

Vilket öga fotograferar du med?
- Höger. Ofta har jag även vänster öga öppet för att ha koll på omgivningen. Det ser lite konstigt ut.


Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Hur reagerade din arbetsgivare när du var nominerad?
- Jag har fått några grattismail.

Hur många bilder skickade du in?
- 16 singelbilder och ett sportreportage.

Är det viktigt med tävlingar?
- Ja, det tycker jag, i den mån att det skapar en debatt kring bilder och att man blir inspirerad av sina kollegor. Jag kan tycka att vi generellt sett är ganska dåliga i foto-Sverige på att diskutera bildjournalistik och utveckla den. Det finns undantag med duktiga redaktioner men om man jobbar på en byrå eller en tidning och har ett hektiskt schema kan det vara svårt att ta sig tiden att stanna upp och reflektera över det man gör. Veckorna innan tävlingarna ser jag fler bra bilder och pratar om dem än under resten av året. Tävlingarna skapar dessutom ett forum för många bilder som aldrig publicerats (tråkigt nog). Sen måste jag erkänna att jag är jag så pass mycket tävlingsmänniska att mitt ego stärks av att stå med på en lista över nominerade. Det blir ett kvitto över att man är rätt ute. Men jag ser inte tävlingarna som huvudanledningen till att göra bra jobb. På olika mästerskap tävlar jag varje dag mot världens bästa fotografer. Den utmaningen är nog i sig.

Tack så mycket för hjälpen och så håller jag tummarna för dig i Norrköping.
Vi ses där.



Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Inga kommentarer:

Om mig

Malmö, Skåne, Sweden