måndag 2 mars 2009

Cedars of Lebanon


Foto: Henrik Brunnsgård
Jag tror inte jag fattar det här med action och feature.
Vad är skillnaden liksom?
Eller jag menar vad är vad?
Henrik Brunnsgård är ju en duktig jäkel och han kammade ju hem pris i sport feature i år.
Grattis Henrik du är värd ännu mer. Dessutom fick Henrik 1:a pris från samma serie i POY.
Yes, säger jag bara!
Men nu till min tanke. Varför ger juryn honom pris i feature när det är en av Italiens största galopplopp.
Mitt under det dessutom.
Såhär står det i jurybeskrivningen:
Kategorin Sportfeature avser sportbild tagen vid sidan av själva tävlingsmomentet och/eller utanför tävlingsarenan och själva tävlingsmomentet. Bilden får vara arrangerad.
Jag missunnar inte Henrik något pris, det är inte det. Men jag blir lite trött på reglerna. Nej, ha kvar klasserna men lös upp reglerna något.
Wennman är värt allt han också. Det är inte det men om man lägger den Henriks bild i feature och Wennmans bild i action så fattar jag riktigt inte. Är inte Wennmans bild tagen när matchen är slut?
Nej, som sagt lägg ner lite regler så att det inte blir något snack.
Snack blir det ju alltid men kanske lite mindre av allt.
Tror jag. Vad tycker du?

Foto: Magnus Wennman/ Aftonbladet

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker också det är konstigt att det finns två sportkategorier men ingen för kultur/nöje.

Pontus Höök sa...

Förvirrande indeed. Gör det lite svårare för oss fotografer att veta vad som gäller. Fast frågan är om det är fotograferna som anmält bilderna i dessa kategorier eller om juryn flyttat bilderna till den mest"passande" sportkategorin.

Anonym sa...

Det är dags att se över klasser och regler ordentligt. Det finns ju en "hard-core" grupp inom PFK som brinner för att tävla inom foto. Du, LD, borde ingå i en sådan grupp som kommer med förslag om hur ÅB skall se ut i framtiden. Så samla ihop styrkorna och kom med förslag. Jag vet att PFK Svealand, som skall anordna nästa års ÅB, är öppna för all idéer som kan föra tävlingen framåt.

mvh
Christer Höglund

Anonym sa...

Håller med, vad är action och vad är feature? Galoppbilden har juryn lyft ur ett rep på 12 bilder och flyttat till singel feature-klassen. Den är inte inskickad av mig till den klassen, dels för att jag inte tycker den håller som singelbild, dels för att det inte är en featurebild. Och bildtexten är tagen ur sitt sammanhang och ser helknas ut. Hmm.

Rock on, Henrik Brunnsgård

Reportagebild sa...

Hmm, det låter jag lite märkligt att man plockar bilder ur ett reportage. Fast jag har hört rycktesvägen att en bild från det reportage jag skickade in också blev det till boken.

Just när det gäller reportagen så tycker jag det är helt fel att rycka ur en bild. Det kan ju bara bli så fel när det tas ur sitt sammanhang. De skickas ju in som ett reportage av den anledningen att alla bilder tillsammans förhoppningsvis berättar det man vill ha sagt. Inte att varje enskild bild berättar hela historien.

Sen när det kommer till action kontra feature så trodde jag iaf att action var mer kopplat till ett event, en match eller vad det nu är och att bilderna visar just matchen. Medan feature kanske mer handlar om uppladdning, träning, kön till korvkiosken eller vad det nu kan vara. Fast talar man om enskilda bilder så blir ju gränsen milt uttryckt rätt flytande.

/Fredrik

Om mig

Malmö, Skåne, Sweden