fredag 20 mars 2009

Fy.


Såhär ser bilden ut på AP,s nät.
Fy på er DN.

8 kommentarer:

henrik sa...

Intressant. Hoppas någon av branschtidningarna fångar upp det här.

Nattens bibliotek sa...

Förklara för mig som är novis. Varför är det inte ok att redigera bilden?

Lars D sa...

Hej Natten
I tidningen ding-ding värld är det okej kanske men inte i Sveriges största tidning.
Det är lögn och därför ska man inte göra det.
Jag hoppas inte texterna är lögn men nu blir man ju lite osäker om dom nu behandlar text och bild lika.
/ LarsD

Henrik sa...

Förmedlar man nyheter ska man absolut inte retuchera ett fotografi. I detta fall så gör det att han ser mer elak ut och det kan omedvetet färga både läsaren och den skrivande journalisten och i förlängningen hela redaktionen, konkurenterna och svenska folket.
Sen att det är otroligt dåligt hantverk gör det hela ännu konstigare. Det gula från poliströjan är kvar i nacken och hudfärgen från en annan polis är kvar kring ögat. Otroligt dåligt.

Magnus Persson sa...

Natten: Det är förutom oetiskt ett intrång på fotografens upphovsrätt. Jag länkar från min blogg till mer info - klicka på mitt namn.

Nattens bibliotek sa...

Tack! Nu förstår jag. Och håller med.
/Siri

Reportagebild sa...

Det hade ju räckt gott att bara lägga på en vinjettering mörkat ner kanterna. Fast det hela förvånar mig inte direkt.

/Fredrik

martim sa...

herregud va insnöat. den här diskussionen verkar aldrig ta slut, när inser folk att det inte spelar någon roll om man tar bort genom att använda klonstämpel eller att beskära. i slutänden är det fotografen/tidningen man måste lita på. de kan ljuga hur mycket som helst även om de aldrig någonsin lägger ens en kontrastkurva på en bild.

problemet är inte photoshop, det är människorna. om budskapet blir starkare och därmed "sannare" för att man mörkar bakgrunden på en bild, så vad är problemet. poängen med bilden var inte att visa att fritzl hade gått i en korridor med människor i bakgrunden. poängen var att visa hur han såg ut, och bilden visar det tydligare utan en massa störande element i bakgrunden.

Om mig

Malmö, Skåne, Sweden